5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

Osim onih zabavnih stvari poput krevetića, kolica te odjeće za bebe, vrlo važno je naučiti kako njegovati bebu. Biti roditelj je definitivno najljepša uloga u životu. Već pri samom saznanju da vam dolazi novi član u obitelj, roditelji počinju s velikim pripremama.  Kada koristiti kremu za osip, kada kupati bebu te kako očistiti uši i nos? Odgovore na ova pitanja donosimo u nastavku.

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu 1

1. Često Mijenjanje pelena

Bebe jako često obavljaju nuždu, otprilike odmah poslije obroka. Ukoliko se pelene ne mijenjaju često može doći do pelenskog osipa. Pelenski osip je upalna promjena kože. Čak 30% beba u vrijeme nošenja pelena razviju pelenski osip. Često mijenjanje pelena uvelike smanjuje mogućnost osipa. U početku možete primijetiti crvenilo, mjehurići zatim erozije, a poslije čak i ljuštenje kože.

Kada mijenjate pelenu vrlo važno je nanijeti zaštitnu kremu, koji će smiriti i nahraniti kožu. Njegovati bebu je vrlo jednostavno. Pelensku regiju očistite toplom vodom i vatom ili pamučnom krpicom.  Izbjegavajte vlažne maramice koje mogu potaknuti alergijske reakcije.

2. Kupanje

Kupanje beba zna biti pravi izazov. Novorođenčad kupamo tehnikom suhog pranja. Suho pranje obavljamo vrlo jednostavno uz mokru krpicu.  Kasnije bebu kupamo u samo vodi, uz dodatak malo maslinovog ili bademovog ulja. Bebu je dovoljno kupati tri puta tjedno. Pazite da voda i prostorija u kojoj se kupa beba je ugodno topla.

Posebnu pažnju kod kupanja bebe posvetite naborima kože. Pazuh, vrat, iza ušiju, prstiće te genitalije. Naime na ovim mjestima se stvara najviše bakterija. Također vrlo važno je držati bebinu glavicu te ih nikada ne ostavljati bez nadzora u kadici.  Nakon kupanja bebu posušite ručnikom.

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu 2

3. Njega Pupka

Kod malenih beba vrlo važna je njega pupka. Novorođenče je upravo zato najbolje na početku kupati samo tehnikom suhog pranja. Pupak i okolno područje treba držati suhim i čistim. Pupčani batrljak a zatim ranu treba čistiti dva puta dnevno, kako vam je preporučio vaš pedijatar.

Najčešće se to radi sa sterilnim kompresama i antiseptikom. Odaberite antiseptik koji je dopušten za novorođenčad.  Ukoliko uočite bilo kakve promjene odmah se javite pedijatru.

4. Njegovanje Kose

Vrlo važno je njegovati bebu na pravila način.  Zaboravite puno kremica, ulja i mazalica koristite samo prirodne preparate i vodu. Prvih par mjeseci dovoljna je voda kod pranja kosice.  Od trećeg mjeseca možete u vodu dodati bademovo ulje, ulje nevena ili maslinovo ulje.  Ulja će čistiti ali i njegovati tjeme.

Kada beba navrši godinu dana možete uvesti i šampon, ali pobrinite se da je šampon napravljen od kvalitetnih sastojaka koji neće iritirati vlasište.  Ako primijetite na glavici lišaje, nanesite na tjeme ulje te nježno češljem odvojite krastice.  Ako se lišaj ne povuče uvijek se možete savjetovati s pedijatrom.

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu 3

5. Čišćenje Nosa i Ušiju

Kada čistite uči položite bebu na leđa, zatim glavicu nagnite na jednu stranu. Čistite samo vanjski dio uha.  Nemojte koristiti štapiće za uši koje bi mogle ozlijediti slušni kanal. Također Njegovati bebu i bebin nosić možete uz fiziološkom vodom.. Higijena nosa je od izuzetne važnosti, čist nos znači kvalitetno disanje. Malena djeca ne znaju još puhati nos i zato ste vi tu.

Bebin nosić možete očistiti fiziološkom vodom i vatom. vata mora biti smotana iz jednog komada pri čemu tek pola ulazi u nosić, a pola ostaje vani kako se ne bi dogodilo da vata ostane u nosu. Također nosić možete čistiti pomoću spravice, koja se još naziva usisavač. Njegovati bebu sad zvuči sigurno komplicirano ali vjerujte nam vrlo brzo će te pohvatati sve.

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu 4

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Odgovori

Nemoj propustiti

Slične Objave

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci

Koliko Bebe Spavaju – od 0 do 12 mjeseci

Jedno od najčešćih pitanja među budućim i novopečenim roditeljima je koliko bebe spavaju. O spavanju se definitivno vodi najviše razgovora, te čita najviše priručnika. Koliko

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

Vježbanje je iznimno važno za zdravlje, i za mame i bebe. Postoji niz znanstvenih istraživanja koji govore o zdravstvenim prednostima i benefitima. Osim jačanja trbušnih

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

Osim onih zabavnih stvari poput krevetića, kolica te odjeće za bebe, vrlo važno je naučiti kako njegovati bebu. Biti roditelj je definitivno najljepša uloga u