Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci

Koliko Bebe Spavaju – od 0 do 12 mjeseci

Jedno od najčešćih pitanja među budućim i novopečenim roditeljima je koliko bebe spavaju. O spavanju se definitivno vodi najviše razgovora, te čita najviše priručnika. Koliko bebe spavaju zaista ovisi o samoj bebi.  U prvoj godini bebi je potrebno najviše sna. Tijekom spavanja luči se hormon rasta koji utječe na rast bebinog tijela.

Također  vrlo važno je naglasiti da nisu sve bebice iste, te da ne spavaju sve bebe jednako kao ni mi odrasli. Kada beba dođe na svijet, osim velike sreće i radosti za roditelje počinju i dani ne spavanja.  Pitate se zašto? Pročitajte u nastavku.

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci 1

Novorođenčad 0-3 mjeseca

Možda najizazovnije vrijeme za roditelje počinje kada beba dođe na svijet.  Tada ona „spavaj dok možeš“ zaista dolazi do izražaja. Naime novorođenče ne može biti budno duže od 50 min, a spava i do 17 sati na dan.  17 sati zvuči idealno? Žao nam je ali tih 17 sati zaista nisu 17 sati u komadu. Spavanje bez buđenja traje najviše nekoliko sati.  Vrlo izazovno  vrijeme postaje još izazovnije ako bebe imaju grčeve.

Tada bebe spavaju manje u odnosu na bebe koje ih nemaju. Bebe vole tamne prostorije, za šumovima i zvukovima koje su tople i ugodne, poput majčinog trbuha u kojem su provele 9 mj. Koliko bebe spavaju ovisi i o njihovim potrebama.  Osjećaj gladi, mokra pelena, ili jednostavnom potrebom za nježnosti.

Bebe od 3-6 mjeseci

U ovom razdoblju bebe počinju imati rutinu. Spavaju prosječno od 14 do 15 sati dnevno.  Još uvijek imaju jutarnje spavanje, poslijepodnevno te kasno poslijepodne.  Također  ako želite da vam dijete ima rutinu ovo je idealno vrijeme za polako uvođenje.  Već tada neki roditelji mogu primijetiti kako im beba spava cijelu noć, no neke bebe koje nisu spavalice još nisu spremne za ovu rutinu. To vas ne bih trebalo zabrinjavati svaka beba je drugačija, te svaka beba ima različite potrebe.

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci 2

Bebe od 6 do 9 mjeseci

Bebe u ovom razdoblju obično spavaju tijekom dana pet sati a noći deset.  Sada vaša beba već ima rutinu, koja odgovara njoj ali i vama. No, koliko bebe spavaju ovisi i o uvođenjem krute hrane u prehranu, rastu zubića te strahu od odvajanja.  Naime, većina beba od 6 do 9 mjeseca počinje dobivati prve zubiće.

Ovo je neugodno i bolno te vrlo često popraćeno temperaturom, što uveliko mijenja vašu rutinu koju ste tako pažljivo vi ali i  beba uveli i prihvatili. U ovo vrijeme se uvodi kruta hrana u prehranu bebe, pa se vrlo često mogu dogoditi bolovi u trbuhu. Sve ovo rezultira nervoznom bebom koja ne želi biti odvojena od vas.

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci 3

Bebe od 9 do 12 mjeseci

Vrijeme kada bebe spavaju 14 sati unutar 24 sata. Spavanje tijekom dana se skraćuje na tri sata a tijekom noći beba spava i do jedanaest sati.  Vaša beba uživa u igranju, puže počinje i hodati, te ima rutinu spavanja.  Rutina spavanja je jako bitna za bebu, i vrlo važno je bebu smiriti prije odlaska u krevet. Čitanje knjige, pjevanje pjesmice, večernja kupka su neki od načina kako vaša bebe zna da je vrijeme za smiriti se i za odlazak u slatke snove.

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci 4

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Odgovori

Nemoj propustiti

Slične Objave

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci

Koliko Bebe Spavaju – od 0 do 12 mjeseci

Jedno od najčešćih pitanja među budućim i novopečenim roditeljima je koliko bebe spavaju. O spavanju se definitivno vodi najviše razgovora, te čita najviše priručnika. Koliko

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

Vježbanje je iznimno važno za zdravlje, i za mame i bebe. Postoji niz znanstvenih istraživanja koji govore o zdravstvenim prednostima i benefitima. Osim jačanja trbušnih

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

Osim onih zabavnih stvari poput krevetića, kolica te odjeće za bebe, vrlo važno je naučiti kako njegovati bebu. Biti roditelj je definitivno najljepša uloga u