Prijava novorođenčeta 2022

5 Koraka za Uspješnu Prijavu Novorođenčeta

Prijava novorođenčeta je jedna od najvažnijih stvari koje je neophodno napraviti nakon prvih dana rođenja djeteta. Ako ste po prvi put postali roditelji ovo zna biti iznimno stresno. Koje dokumente ponijeti, trebaju li vam originali ili kopije, izvodi iz matice vjenčanih?! Da, vjerujemo da imate jako puno pitanja. U ovom članku vam donosimo sve informacije koje bi vam mogle pomoći.

Prijava novorođenčeta 1

Matični Ured

Definitivno prvo mjesto na koje morate otići je matični ured. U matičnom uredu bebu upisujemo u maticu rođenih, dodjeljuje mu se OIB te određuje ime. Prijava novorođenčeta koja su rođena u bolnici, bit će prijavljena od bolnice u roku 15 dana od rođenja. Ukoliko je dijete rođeno izvan bolnice prijavljuje ga otac, liječnik ili babica.  Rok je također 15 dana.  Ime djeteta određuje se u matičnom uredu, u roku 30 dana od rođenja, prilikom određivanja imena moraju prisustvovati oba roditelja. Prezime djeteta uglavnom je jednako kao i zajedničko prezime roditelja. No, ukoliko roditelji imaju različita prezimena, dijete može nositi jedno od njih ili oba.

Kada idete u matični ured ponesite otpusno pismo iz rodilišta, izvod iz matice vjenčanih,  osobne iskaznice roditelja na uvid, obrazac te biljezi.

Prijava novorođenčeta 2

MUP

U MUP će se odraditi djetetov MBG, prijava novorođenčeta, prebivalište ili boravište.  Za to će vam trebati ovi dokumenti: Rodni list djeteta, domovnica djeteta na uvid i kopija te osobne iskaznice roditelja također na uvid. Ako roditelji djeteta nisu prijavljeni na istoj adresi, dovoljno je da roditelj na čijoj adresi dijete neće biti prijavljeno potpise izjavu da je suglasan za prijavu djeteta na drugoj adresi. U MUP u će te dobiti potvrdu o MBG u djeteta, potvrdu o prijavi prebivališta za dijete, tri uvjerenja o prebivalištu ( 1 za dijete, majku i oca) za Gradski ured za zdravstvo (svrha novčana naknada) dva uvjerenja o prebivalištu (po 1 za dijete i roditelje) za HZZO (za opremu za bebu).

Prijava novorođenčeta 3

Područni ured/ispostava HZZO

Novi roditelji imaju pravo na isplatu jednokratne pomoći za opremu novorođenčeta.  No morate podnijeti zahtjev. Kada podnosite zahtjev za jednokratnu pomoć bit će vam potrebni određeni dokumenti. Rodni list djeteta ili izvod iz matice rođenih na uvid te kopija, domovnica djeteta na uvid i kopija, kopija obrasca T2, uvjerenje o prebivalištu djeteta na uvid i kopija.

Prijava novorođenčeta 4

Porezna uprava

Moramo odmah naglasiti da prijava novorođenčeta u poreznu upravu nije obavezna. no ako želite vase dijete možete upisati na poreznu karticu. Ukoliko budete to željeli bit će vam potrebna porezna kartica roditelja, osobne iskaznice roditelja, te rodni list djeteta.

Gradski ured

Ovu stavku je najbolje provjeriti lokalno. Svako područje ima drugačija pravila, te drugačije povlastice. Osim pomoći od države, možete dobiti pomoć i od općina, gradova te županije.  Naime i oni isplaćuju naknadu za opremanje novorođenog djeteta iz njihovog proračuna. Koji iznos će te dobiti, ovisi o više stavki.  Kako biste ostvarili ove povlastice obično su  potrebni  dokumenti poput osobne iskaznice roditelja koji podnosi zahtjev, uvjerenje o prebivalištu za majku i oca, uvjerenje o prebivalištu za dijete, original ili kopija, malodobne djece koja žive s roditeljem, rodni list novorođenog djeteta, uvjerenje o MBG-u djeteta,  kopija kartice računa na koji će se isplatiti pomoći te određeni biljezi.

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Odgovori

Nemoj propustiti

Slične Objave

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci

Koliko Bebe Spavaju – od 0 do 12 mjeseci

Jedno od najčešćih pitanja među budućim i novopečenim roditeljima je koliko bebe spavaju. O spavanju se definitivno vodi najviše razgovora, te čita najviše priručnika. Koliko

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

Vježbanje je iznimno važno za zdravlje, i za mame i bebe. Postoji niz znanstvenih istraživanja koji govore o zdravstvenim prednostima i benefitima. Osim jačanja trbušnih

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

Osim onih zabavnih stvari poput krevetića, kolica te odjeće za bebe, vrlo važno je naučiti kako njegovati bebu. Biti roditelj je definitivno najljepša uloga u