Prvi Simptomi Trudnoće

Prvi Simptomi Trudnoće – Kako ih Prepoznati

Prvi simptomi trudnoće vrlo često se ne mogu odmah prepoznati ako pažljivo ne osluškujete svoje tijelo.  Svaka žena ima različite simptome, što uzrokuje zbunjenost, i mnoštvo pitanja. Prvi simptomi trudnoće razlikuju se po učestalosti te jačini, vrlo često su drugačiji čak i ukoliko je riječ o istoj ženi. Naime žena može imati apsolutno drugačije simptome u prvoj te u drugoj ili trećoj trudnoći.

Prvi simptomi trudnoće slični su PMS-u, pa žene zaista teško raspoznaju dolazak menstruacije i trudnoće. Važno je poznavati svoje tijelo, slušati ga, te primjećivati svaku promjenu. U današnjem članku upoznajte najčešće prve simptome trudnoće koji se javljaju između 5 i 8. tjedna.

Prvi Siptomi Trudnoće 1

Izostanak Menstruacije

S izostankom menstruacije žena najčešće posumnja na trudnoću, upravo tada žene naprave test na trudnoću ili odu kod ginekologa. No, menstruacija može izostati i iz drugih razloga poput stresa , varijacije tjelesne težine, hormonalni disbalans, te infekcije. Osim ne dolaska menstruacije može se pojaviti oskudno krvarenje koje se naziva implantacijskim krvarenje. Ono se pojavljuje od 6-12 dana nakon oplodnje. Žene tada znaju osjetiti grčeve, poput onih menstrualnih pa ovakvo krvarenje znaju tretirati kao dolazak menstruacije. Ako ste imali ne zaštićeni spolni odnos i sumnjate na trudnoću obavezno napravite test.

Promjene u Dojkama

Dojke postaju tvrde, nabrekle, osjetljive na dodir te bolne.  Areola postaje tamnija, te se često mogu i vidjeti vene. Ovo se sve događa radi hormona. Ove promjene na dojkama počinju vrlo rano te su vrlo često prvi simptomi trudnoće.

Prvi Siptomi Trudnoće 2

Umor i Promjene Raspoloženja

Visoka razina progesterona zaslužna je za umor.  Prvi dani trudnoće povezani su s pospanošću, umorom te naglim promjenama raspoloženja. I sve što vam je prije bilo lagano tada postaje teško. Osim progesterona niska razina šećera te nizak krvni tlak, te ubrzavanje metabolizma  rezultiraju također umorom. Ovo su vrlo česte promjene radi naglih porasta hormona. Vrlo važno je u tom periodu uzet vremena za sebe, odmoriti i spavati što nije ni loše ako se sjetite kada beba dođe na svijet, spavanja će vam manjkati.

Mučnine

Ovo je simptom kojeg se užasavaju sve žene.  Jedan od najčešćih simptoma, koji čak pogađa 70% trudnih žena. Pojavljuje se u bilo koje doba dana , najčešće ujutro.  Najčešće su izražene u prvom tromjesečju te poslije 12 tjedna se smiruje i nestaje. Ovaj neugodan simptom je izražen kod niske razine šećera u krvi. Preporučuje se lagana prehrana, i izbjegavanje rafiniranih. Jutarnje mučnine mogu izazvati mirisi, te odbojnost prema određenim namirnicama.  I u ovom slučaju je najbolje slušati svoje tijelo te mu dati ono što treba. Ako su mučnine jako česte i ne prolaze najbolje je javiti se svome ginekologu.

Prvi Siptomi Trudnoće 3

Česta Potreba za Mokrenjem

Na početku trudnoće česta potreba za mokrenjem je normalna, čak i vrlo česta. Trudnice tada primjećuju da često moraju mokriti te da mokre manje količine nego inače. Neophodan hormon za trudnoću imena hCG, javlja tijelu da je potrebna veća količina krvi u zdjelici.  Osim hormona, vaše srce u trudnoći radi brže pa se također i radi toga proizvodi više urina. Iako je ovaj simptom na početku trudnoće, primijetit će te ga i kasnije. Kako dijete raste tako se i stvara određeni pritisak na mjehur, pa će potreba za mokrenjem biti česta.  No, ukoliko imate peckanje dok mokrite možete imati urinarnu infekciju pa je dobro javiti se liječniku.

Prvi Siptomi Trudnoće 4

Podijeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Odgovori

Nemoj propustiti

Slične Objave

Koliko Bebe Spavaju - od 0 do 12 mjeseci

Koliko Bebe Spavaju – od 0 do 12 mjeseci

Jedno od najčešćih pitanja među budućim i novopečenim roditeljima je koliko bebe spavaju. O spavanju se definitivno vodi najviše razgovora, te čita najviše priručnika. Koliko

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

5 Odličnih Vježbi za Mame i Bebe

Vježbanje je iznimno važno za zdravlje, i za mame i bebe. Postoji niz znanstvenih istraživanja koji govore o zdravstvenim prednostima i benefitima. Osim jačanja trbušnih

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

5 Savjeta Kako Njegovati Bebu

Osim onih zabavnih stvari poput krevetića, kolica te odjeće za bebe, vrlo važno je naučiti kako njegovati bebu. Biti roditelj je definitivno najljepša uloga u